Találatok szűrése (0)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Lista nézet Táblázatos nézet

Noha leginkább egy szál ösztövér zöldbabra emlékeztet, Chile Dél-Amerika egyik leggazdagabb országa gazdasági és kulturális szempontból egyaránt. A mai napig látnivalók és csodák megszámlálhatatlan sokaságával büszkélkedhet. Ráadásul az utazók számára roppant biztonságos: a chileiek barátságos és nagylelkű természetének hála mindenki jól érezheti itt magát.

Chilében úgy tartják, hogy miután Isten megteremtette a Földet, megmaradt rengeteg természeti szépség, különleges növény- és állatfaj, amivel meg akarta örvendeztetni az emberiséget. Ezeket mind kézbevette, majd szétszórta a világ legelhagyatottabb részén. Így lett Chile, a „legek” országa. A Föld leghosszabb országában található a létező legszárazabb sivatag, a legmagasabban fekvő tó, itt láthatjuk a Föld legrégebbi múmiáit, és ámulhatunk az egyik legcsodálatosabb nemzeti park élővilágán, méltóságteljes hegyvonulatain és gleccserein. A Chiléhez tartozó Húsvét-szigeten láthatjuk a világ egyik legrejtélyesebb emlékét, a Moai kőszobrokat, Chilében van a Föld legmagasabban fekvő aktív vulkánja, és itt láthatjuk a világ legnagyobb mesterséges, 250 millió literes medencéjét is. És még mindig nem értünk a látnivalók listájának végére. Chilét egyszerűen látni kell!

 

Időjárás

Az ország nagy észak-déli kiterjedésének köszönhetően az időjárás nagyon változatos. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek, Dél-Chilében óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott területeken pedig mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg:a forró nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a hűvös, csapadékos tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig. Tavasszal melegek a nappalok és nagyon kevés a csapadék.

Közlekedés

Chile úthálózata fejlett és egyre bővül, a közlekedés biztonságos. Belföldi légihálózata is sűrű, a buszok gyorsak, kényelmesen, sűrűn járnak, a taxik elfogadható díjszabással dolgoznak.  Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra, és a Magyar Autóklub igazoló kártyájára van szükség. Santiagónak öt metróvonala van.

Chile tömegközlekedésének legegyedibb és legnagyszerűbb találmánya az úgynevezett collectivo. Ezek tulajdonképpen egyforma fekete taxik, de a taxi felirat helyén egy-egy szám van, és hogy honnan hova közlekedik. Adott collectivo útvonalán bárki, bárhol leintheti azt, és ha van hely az autóban, mintegy 150 Ft-ért használhatja. A végállomás mindig a városközpont, és bár az útvonal nagyjából fix, a sofőr mindig megkérdezi a pontos úticélunkat, és az útvonallal párhuzamos utcákba letér a kedvünkért, tehát a sarokig biztosan autóval megyünk. Sötétedés után az egyedül közlekedő hölgyeket pedig elviszik akár teljesen a bejáratig is. Nagyon sűrűn járnak, ezért szinte mindenki ezt a közlekedési eszközt használja.

A collectivónál kicsit olcsóbb közlekedési forma a miko, azaz mikrobusz, amik szintén bárhol leinthetők és megállíthatók fel- és leszállás céljából, de a fix útvonalakról nem térnek le.

Érdekes adat, hogy északon az Atacama-sivatag, keleten pedig az Andok tökéletesen szigeteli el Chilét a szomszédos országoktól, ezért például Santiagóból a szomszédos Limába repülni több időt vesz igénybe, mint Londonból Moszkvába. De vízi úton szállítani valamit Santiagóból a szintén szomszédos Buenos Airesbe is tovább tart, mint New Yorkból eljutni Angliába.

Egészségügy

Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható. Nincsenek kötelezően előírt védőoltások, de a  Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja a diftéria, tetanusz, tifusz, hepatitis A és B elleni vakcinák beadatását.  Nagyobb természetjárásra készülőknek veszettség elleni oltóanyagra is érdemes áldozni.A csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.A kórházak sürgősségi ellátásban is csak azokat a külföldieket részesítik, akik rendelkeznek biztosítással, más esetben csak megfelelő anyagi biztosíték (pl. több ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Ünnepek

  • Szeptember 18: A függetlenség napja
  • December 25-26.: Karácsony
  • December 31.: Szilveszter
  • Január 1.: Újév

Diplomáciai képviselet:

Nagykövetség, Santiago

Cím: 
Avenida Los Leones 2279, Providencia Santiago

Előhívó:
00-56-2

Telefon:

2274-2210 (munkaidőn kívül az ügyeletes mobiljára átirányítva)

E-mail:
mission.stg@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CL/hu

Nagykövet:
Deák Miklós

 

  • Mentők: 131
  • Tűzoltók: 132
  • Csendőrség: 133
  • Hegyi mentőszolgálat: 136
  • Rendőrségi információs vonal: 139

Közbiztonság

Az ország belpolitikai helyzete stabil, a közbiztonság jó, sőt, a latin-amerikai átlagnál lényegesen jobb. Legyünk azért elővigyázatosak, a turistákat érő klasszikus problémák itt is előfordulhatnak. Az időközönként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a turisták által frekventált helyszíneket többnyire nem érintik. A gyakori földrengések viszont veszélyt jelenthetnek, bár jól kiépített védelmi rendszer működik az országban.

Chilei desztinációk

Patagónia
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!