Találatok szűrése (3)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Noha leginkább egy szál ösztövér zöldbabra emlékeztet, Chile Dél-Amerika egyik leggazdagabb országa gazdasági és kulturális szempontból egyaránt. A mai napig látnivalók és csodák megszámlálhatatlan sokaságával büszkélkedhet. Ráadásul az utazók számára roppant biztonságos: a chileiek barátságos és nagylelkű természetének hála mindenki jól érezheti itt magát.

Chilében úgy tartják, hogy miután Isten megteremtette a Földet, megmaradt rengeteg természeti szépség, különleges növény- és állatfaj, amivel meg akarta örvendeztetni az emberiséget. Ezeket mind kézbevette, majd szétszórta a világ legelhagyatottabb részén. Így lett Chile, a „legek” országa. A Föld leghosszabb országában található a létező legszárazabb sivatag, a legmagasabban fekvő tó, itt láthatjuk a Föld legrégebbi múmiáit, és ámulhatunk az egyik legcsodálatosabb nemzeti park élővilágán, méltóságteljes hegyvonulatain és gleccserein. A Chiléhez tartozó Húsvét-szigeten láthatjuk a világ egyik legrejtélyesebb emlékét, a Moai kőszobrokat, Chilében van a Föld legmagasabban fekvő aktív vulkánja, és itt láthatjuk a világ legnagyobb mesterséges, 250 millió literes medencéjét is. És még mindig nem értünk a látnivalók listájának végére. Chilét egyszerűen látni kell!

 

Időjárás

Az ország nagy észak-déli kiterjedésének köszönhetően az időjárás nagyon változatos. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek, Dél-Chilében óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott területeken pedig mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg:a forró nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a hűvös, csapadékos tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig. Tavasszal melegek a nappalok és nagyon kevés a csapadék.

Közlekedés

Chile úthálózata fejlett és egyre bővül, a közlekedés biztonságos. Belföldi légihálózata is sűrű, a buszok gyorsak, kényelmesen, sűrűn járnak, a taxik elfogadható díjszabással dolgoznak.  Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra, és a Magyar Autóklub igazoló kártyájára van szükség. Santiagónak öt metróvonala van.

Chile tömegközlekedésének legegyedibb és legnagyszerűbb találmánya az úgynevezett collectivo. Ezek tulajdonképpen egyforma fekete taxik, de a taxi felirat helyén egy-egy szám van, és hogy honnan hova közlekedik. Adott collectivo útvonalán bárki, bárhol leintheti azt, és ha van hely az autóban, mintegy 150 Ft-ért használhatja. A végállomás mindig a városközpont, és bár az útvonal nagyjából fix, a sofőr mindig megkérdezi a pontos úticélunkat, és az útvonallal párhuzamos utcákba letér a kedvünkért, tehát a sarokig biztosan autóval megyünk. Sötétedés után az egyedül közlekedő hölgyeket pedig elviszik akár teljesen a bejáratig is. Nagyon sűrűn járnak, ezért szinte mindenki ezt a közlekedési eszközt használja.

A collectivónál kicsit olcsóbb közlekedési forma a miko, azaz mikrobusz, amik szintén bárhol leinthetők és megállíthatók fel- és leszállás céljából, de a fix útvonalakról nem térnek le.

Érdekes adat, hogy északon az Atacama-sivatag, keleten pedig az Andok tökéletesen szigeteli el Chilét a szomszédos országoktól, ezért például Santiagóból a szomszédos Limába repülni több időt vesz igénybe, mint Londonból Moszkvába. De vízi úton szállítani valamit Santiagóból a szintén szomszédos Buenos Airesbe is tovább tart, mint New Yorkból eljutni Angliába.

Egészségügy

Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható. Nincsenek kötelezően előírt védőoltások, de a  Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja a diftéria, tetanusz, tifusz, hepatitis A és B elleni vakcinák beadatását.  Nagyobb természetjárásra készülőknek veszettség elleni oltóanyagra is érdemes áldozni.A csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.A kórházak sürgősségi ellátásban is csak azokat a külföldieket részesítik, akik rendelkeznek biztosítással, más esetben csak megfelelő anyagi biztosíték (pl. több ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Ünnepek

  • Szeptember 18: A függetlenség napja
  • December 25-26.: Karácsony
  • December 31.: Szilveszter
  • Január 1.: Újév

Diplomáciai képviselet:

Nagykövetség, Santiago

Cím: 
Avenida Los Leones 2279, Providencia Santiago

Előhívó:
00-56-2

Telefon:

2274-2210 (munkaidőn kívül az ügyeletes mobiljára átirányítva)

E-mail:
mission.stg@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CL/hu

Nagykövet:
Deák Miklós

 

  • Mentők: 131
  • Tűzoltók: 132
  • Csendőrség: 133
  • Hegyi mentőszolgálat: 136
  • Rendőrségi információs vonal: 139

Közbiztonság

Az ország belpolitikai helyzete stabil, a közbiztonság jó, sőt, a latin-amerikai átlagnál lényegesen jobb. Legyünk azért elővigyázatosak, a turistákat érő klasszikus problémák itt is előfordulhatnak. Az időközönként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a turisták által frekventált helyszíneket többnyire nem érintik. A gyakori földrengések viszont veszélyt jelenthetnek, bár jól kiépített védelmi rendszer működik az országban.

Chilei desztinációk

Patagónia
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!