Találatok szűrése (18)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Időjárás

A Balti-tenger, az ország tavai és az Atlanti légáramlatok is erősen befolyásolják az időjárást, itt néhány fokkal melegebb az idő, mint Grönland vagy Szibéria megfelelő területein. Nyáron (június-augusztus) az időjárás meleg, és a hőmérséklet átlagosan 22 ° C, míg a tavaszi és őszi hónapokban viszonylag enyhe a hőmérséklet,  7 és 15 ° C közötti. A tél (november-március) ezzel szemben hideg, olykor kemény, az átlaghőmérséklet -4 fok körüli, északon a triplája. Az év első hat honapjában kevesebb a csapadék, a második felében érezhetően több, és a havazás is gyakori. A hótakaró délen négy, északon hat-hét hónapon át fedi a tájat.

Finnország területének egynegyede az Északi-sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. A legészakibbterületeken nyáron a nap 73 napig süt egyfolytában, telente viszont 51 napig fel sem kel. Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos.

Közlekedés

Finnországban több mint 24 repülőtér van, a belföldi légiközlekedés is fejlett, majdnem minden nagyváros megközelíthető légi úton is a fővárosból. A nemzetközi járatok a Helsinki-Vantaa repülőtérre érkeznek. A repülőtérről sűrűn közlekedő, kényelmes buszjáratokkal juthatunk be a városközpontba.

Ha autóval érkezünk az országba, nagyon jó minőségű úthálózaton közlekedhetünk, nyugodt, előzékeny helyi sofőrök társaságában. A forgalom kicsi, közlekedési dugók nem jellemzőek. A gyorshajtást szigorúan büntetik, a tompított fényszóró használata egész évben és mindenhol kötelező. December 1.-től március 1.-ig kötelező a téli gumi használata. Fokozottan ügyeljünk az úton átkelő jávorszarvasokra, komoly baleseteket okozhatnak.

Finnország vasúthálózata sűrű, a vonatok gyorsak, tiszták, kényelmesek és pontosan közlekednek. A hosszabb távokon közlekedő expresszvonatokon van babaszoba, játszóvagon, és konnektor is, a mozgáskorlátozottak közlekedését is megoldották, sőt: az állomási infrastruktúra hiányosságai miatt a távolsági vonatok a liftet is magukkal viszik, így az mindig és mindenhol rendelkezésre áll. Rendelkezésre állnak kutyás vagonok is, illetve gondoltak az allergiásokra is: a vonat meghatározott részein pollenszűrőn keresztül érkezik a levegő.

A vízi útvonalak fontos szerepet töltenek be mind a külföldről irányuló tengeri kompközlekedésben, mind pedig a belföldi közlekedésben. A vízi közlekedés biztonságos, a menetrendben ugyanakkor lehetnek változások a rossz időjárás (pl. vihar) esetén. A tengeren és a finnországi tavak közelében pihenőknek érdemes kiemelten figyelni az időjárás-előrejelzést.

Egészségügy

Finnország a világ egyik legtisztább, leghigiénikusabb országa. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala magas, amelyet Európai Egészségbiztosítási Kártyával vehetünk igénybe. Az egészségügyi központok az önkormányzatok felügyelete alá tartoznak, és az ellátásért fizetni kell. Ha vényköteles gyógyszert kell vásárolnunk, a teljes árat ki kell fizetnünk, és a megőrzött számlát az Európai Egészségbiztosítási Kártyával együtt a helyi KELA (finn Társadalombiztosítási Intézet) irodánál kell benyújtani a fizetéstől számított 6 hónapon belül. Ha kórházi ellátásra szorulnánk, sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval vehetjük azt igénybe.

Ünnepek

 • Január 1.: Újév
 • Január 6.: Vízkereszt
 • Február 28.: A Kalevala és a finn kultúra napja
 • Tavasszal: Nagypéntek, Húsvét, Pünkösd (változó időpont)
 • Április 27.: A veteránok napja
 • Május 1.: Majális
 • Tavasszal: Áldozócsütörtök, 40 nappal húsvét után
 • November első szombatja: Mindenszentek
 • December 6.: Függetlenség napja
 • December 24-25.: Karácsony

Hasznos címek, telefonszámok

Nagykövetség: Helsinki, Kuusisaarenkuja 6, 00340

 • Előhívó: (00)-(358)-(9)
 • Telefon: 48-41-44(helyi idő szerint: 08.00-16.30, pénteken 14-ig)
 • Ügyelet: (00)-(358)-40-041-4402 (mobil, sürgős ügyekben hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
 • Konzuli ügyelet: (00)-(358)-40-820-9569 (mobil, sürgős ügyekben hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
 • Fax: 48-04-97
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Forrai Kristóf
 • E-mail: hel.missions@mfa.gov.hu
 • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/helsinki


Rendőrség segélyhívó száma: 112

Közbiztonság

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa, kiemelkedően jó a közbiztonság. A turistákat jellemző alapvető óvatosság azonban itt sem árt, figyeljünk az értékeinkre.

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Helsinki
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Finnországi desztinációk

Lappföld
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!