Találatok szűrése (8)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Időjárás

Kanada legnagyobb része a mérsékelt éghajlati övben fekszik. A kelet-nyugati irányú hegységek hiánya miatt az éghajlati zónák között nem éles határvonalak, hanem széles átmeneti területek alakultak ki. Az éghajlatra általában a meleg nyarak és az európaiaknál jóval keményebb, hideg telek jellemzők. A nyarak észak és kelet felé haladva válnak egyre hűvösebbé. Az ország északi része az állandóan fagyos sarkvidéki övbe nyúlik. A csapadék az ország délnyugati részének partmenti régióiban a legtöbb.

Az átlagos téli és nyári hőmérséklet nagymértékben eltér a hatalmas Kanada különböző vidékein. Néhol a telek nagyon hidegek lehetnek, különösen a belső és a prérin fekvő tartományokban. Itt kontinentális éghajlat van 15 °C körüli napi átlaghőmérséklettel,ami -40 °C alá is eshet,a hidegérzetet pedig tovább növelheti a szél. A parttól távolabbi területeken, leginkább északon, a hó akár hat hónapig is megmaradhat. A parton fekvő Brit Columbia kivételt képez mérsékelt éghajlatával, enyhe és esős teleivel.

A keleti és a nyugati partokon a nyári átlagos napi hőmérsékleti maximum általában 20 °C körül mozog. Az ország belső területein az átlagos napi hőmérsékleti maximum 25 és 30 °C között van, bár bizonyos vidékeken extrém esetekben a hőmérséklet 40 °C fölé is emelkedhet.

Közlekedés

A közúti közlekedés körülményei kiválóak, de a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok területenként és tartományonként változ(hat)nak. A vidéki utakon fontos a sebességkorlátozás betartása és a fokozott figyelem, mert bármikor felbukkanhatnak az úton különféle vadállatok (szarvas, jávorszarvas, stb.).A téli utazás veszélyes lehet a nagy hidegek, nagy havazások és jeges utak miatt, ezért indulás előtt ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel követése a célállomás környezetében. Nem ritkák a -20 és az alatti hőmérsékletek, különösen az északi, hegyvidéki területeken. Ráadásul a szél miatt akár 10-15 fokkal is hidegebbnek érezhetjük az egyébként is kemény mínuszokat. A zord időjárás miatt egyes vidéki utakat hosszabb-rövidebb időre lezárhatnak, ha járhatatlanná válnak. A téli gumi és hólánc használata ajánlatos a téli időszakban.

Egészségügy

A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben, vagy itt elfogadott biztosítás révén. Ezért a kiutazás előtt olyan egészségügyi biztosítás megkötése javasolt, amit Kanadában elfogadnak, különben előre kell kifizetni a számlát, amit aztán csak utólag térítene meg a biztosító.

Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-inclinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergencyroom), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Egy jó napszemüveg használata tanácsos a nagy és összefüggő hófelülettel rendelkező területeken.Kanada tavakban és erdőkben gazdag ország, ennek következtében a nyári hónapokban - különösen júniusban és júliusban - jelentős rovar- (főleg szúnyog-) tevékenységgel kell számolni. Akik rovarcsípésre érzékenyek, erre mindenképpen készüljenek fel.

Ünnepek

 • Január 1.: Újév
 • Április: húsvét
 • Május 22.: A királynő napja
 • Július 1.: Kanada nap
 • Szeptember 3.: A munka ünnepe
 • Október eleje.: Hálaadás
 • November 11.: A megemlékezés napja (az I. világháborút lezáró fegyverszünetre emlékezve)
 • December 25-26.: Karácsony

Hasznos címek, telefonszámok

Nagykövetség: Ottawa, Ontario K2P OV9, 299 Waverley Street

 • Előhívó: (00)-(1)-(613)
 • Telefon: 230-2717
 • Ügyelet: (00)-(1)-(613)-612-9937
 • Fax: 230-7560
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Pordány László
 • E-mail: mission.ott@mfa.gov.hu
 • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/ottawa

 • Általános központi segélyhívó: 911
 • Rendőrség, tűzoltóság, mentők: 112

Közbiztonság

A kanadai közbiztonság kifejezetten jó, ám az olyan nagyvárosokban, mint Toronto, Montreal vagy Vancouver fokozottabb óvatosság javaslott.

Nyitva tartás

 • Bevásárlóközpontok: hétköznapokon 10:00-21:00, szombaton 9:30-18:00, vasárnap 12:00-17:00/18:00
 • Sobeys hálózat: hétfőtől szombatig 7:00-23:00
 • Bankok: hétköznapokon 8:00/9:00-17:00/18:00
 • Postahivatalok: hétköznapokon 8:00-17:30, némelyik nyitva van szombaton is
 • Éttermek: 11.00-14:00, majd 19:00-23:00

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Ottawa
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!