Találatok szűrése (8)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Időjárás

Dánia a mérsékelt égövben fekszik, a telek enyhék (0,5 °C körüli átlaghőmérséklet), a nyarak pedig hűvösek (16 °C). Erős széljárás jellemző az ország egész területén, különösen télen. Gyakran esik az eső, az őszi hónapok a legcsapadékosabbak. Északi fekvése miatt a nappalok hossza érdekesen változik az év folyamán. Télen, a legrövidebb napokon a nap fél 9 után kel és háromnegyed négy előtt nyugszik, míg nyáron reggel fél 5-től este 10-ig is fent lehet a nap.

Közlekedés

Dániában a legnépszerűbb közlekedési eszköz az autó, a forgalom ennek ellenére nem jelentős, nincsenek közlekedési dugók. Az úthálózat nagyon jó állapotú, kiterjedt, a dán sofőrök türelmesek, a tájékozódás könnyű, egyértelmű, az autópályák használata ingyenes. Az út menti pihenőhelyeken, de még a vonatokon is szinte mindig van kulturált pelenkázó, és rengeteg étteremhez, szállodához tartozik játszósarok, így Dániában nagyon kényelmes gyermekkel utazni. A gyorshajtást szigorúan büntetik.
Az ország tömegközlekedése is rendkívül fejlett, gyors, könnyen megközelíthető, hálózata sűrű. Jellemzően a lakosság 60%-a számára a legközelebbi buszmegálló 5 percen belül van, de a vonatmegállókért sem kell negyed óránál többet gyalogolni. A vasúthálózat is kiterjedt, a vonatok kiváló állapotban vannak, gyorsak, kényelmesek.
A dánok nagyon szeretnek kerékpározni is, ami nem is csoda, hiszen a városok általában sűrű kerékpárút-hálózattal rendelkeznek, sőt, sok helyen bérelni is tudunk kerékpárt ingyenesen. Sokan a mindennapos munkába járáshoz is biciklit használnak.
Dániát repülővel is egyszerű megközelíteni, Koppenhágában több légitársaság is működik. A koppenhágai repülőtérről 10 percenként indul vonat a városközpontba. A belföldi repülőjáratok a nagyobb városok (Aalborg, Århus, Billund, Bornholm, Karup, Sønderborg és Koppenhága) között naponta többször közlekednek, de a kis távolság miatt - Bornholm kivételével - érdemesebb szárazföldön menni.
A szigetetek miatt a vízi közlekedés is fontos szerepet kap Dániában: a keleti és nyugati országrész legfontosabb összekötője a hajó. A két legfontosabb közlekedési útvonal: Aarhus és Kalundborg, valamint Ebeltoft és Odden között húzódik.

Egészségügy

A dán egészségügyi ellátás magas színvonalú. A rendszer alapelve, hogy legyen egy mindenki számára elérhető, ingyenes, színvonalas egészségügyi ellátórendszer, de az extra igényeket is ki tudják elégíteni. Európai Egészségbiztosítási Kártyával a sürgősségi ellátás igénybe vehető, de a fogászati ellátás minden esetben térítésköteles. Kötelezően előírt védőoltás nincs, a csapvíz mindenhol iható.

Ünnepek

 • Január 1.: Újév
 • Április 16.: II. Margit királynő születésnapja
 • Június 5.: Az alkotmány napja
 • December 25.: Karácsony

Hasznos címek, telefonszámok

Nagykövetség: 2920 Charlottenlund, Koppenhága Strandvejen 170

 • Előhívó: (00)-(45)
 • Telefon: 39-63-16-88 (24 órán keresztül elérhető)
 • Ügyelet: 39-63-16-88
 • Fax: 39-63-00-52
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:dr.Szebényi Ferenc
 • E-mail:cph.missions@mfa.gov.hu
 • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/copenhagen


Általános segélyhívó (rendőrség és mentők is): 112

Közbiztonság

Dánia Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol a turistára gyakorlatilag semmilyen veszély nem leselkedik.  Ugyanakkor a forgalmasabb helyeken célszerű fokozottabban figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.

Nyitva tartás

 • Üzletek: hétköznap 10:00-17:00/18:00
 • Szombaton csak néhány bolt van nyitva, azok is rövidített nyitvatartással
 • Minden második vasárnap nyitva vannak az élelmiszerboltok (csak azok!) 17:00-ig
 • A pénteki nap Dániában rövidített munkanap, a munkaidő általában 12:30-ig tart

Dániai desztinációk

Grönland
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!