Találatok szűrése (24)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Időjárás

A Golf-áramlatnak köszönhetően Norvégia éghajlata barátságosabb, mint azt földrajzi fekvése indokolná.

Késő júniustól kora augusztusig a legmelegebb az időjárás, a napok hosszúak és világosak. A hőmérséklet júliusban és augusztusban elérheti a 25°C – 30°C fokot. Ősszel a táj aranyló színekbe öltözik. A hőmérséklet fokozatosan csökken szeptember folyamán. A téli hónapok alatt Norvégia nagy része átalakul hófödte vidékké.Május és június eleje, a tavasz az az időszak Norvégiában, amikor a természet a leglátványosabb, életre kelnek a fák lombjai, kinyílnak a virágok, a hegyeket még hó fedi, de az olvadástól már duzzadnak a vízesések.A hőmérsékleti különbség tavasszal a legnagyobb az ország déli és északi vidékei között.

Közlekedés

Repülő
Oslo Gardenmoen reptere 50-km-re a várostól északra található. A reptéri busz negyedóránként szállítja az utasokat a reptérről Oslo belvárosába.

Tömegközlekedés
Norvégiában dicséretre méltó a tömegközlekedés, bár a nagy távolságok miatt nem olcsó. Érdemes kihasználni az utazási kedvezményeket.Az osloi metró neve T-bane, és rendkívül könnyen átlátható. 8 vonala van, 4 keletről, 4 nyugatról fut össze a városközpontban. A metrómegállókat T betűvel jelölik. Oslo kiterjedt busz- és villamoshálózattal rendelkezik. Minden megállóban kifüggesztik a részletes menetrendet. Bizonyos útvonalakon éjszakai járatok is közlekednek. A buszok hajnali 4-től járnak.

Vonat
A vasúthálózat Norvégia déli részén sűrű, és Osloból ágazik szét sugárirányban. Az Oslo-Bergen vasútvonalat a világ legszebb vasútvonalai között tartják számon. A legtöbb vasútszerelvény korszerű és kényelmes.

Autó
A norvég utak kitűnőek, hosszú alagutakra érdemes készülni. A közlekedés ritmusa sokkal lassabb a Magyarországon megszokottnál, s az emberek be is tartják a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Fontos tudni, hogy Norvégiában nem csak a gyalogosok, hanem a kerékpárosok is fokozottan védett személyek. Oslo határában, a városba való belépéshez útdíjat kell fizetni, a fél évnél rövidebb idejű tartózkodás esetén elfogadják a magyar vezetői engedély használatát.

Taxi
Taxit könnyű szerezni Osloban, a legegyszerűbb, ha felhívjuk a 02323-as számot és a legközelebbi taxiállomásra irányítanak. A városban több taxiállomást is találunk, itt is foghatunk autót. A bejegyzett taxik a tetőn hordják a nyilvántartási számukat, amelyet kivilágítanak, ha az autó szabad.

Egészségügy

Norvégiában a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő.Azok, akik Magyarországon biztosítottak, vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban is jogosultak a tartózkodásuk idejére, az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra, az Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Nincs kötelezően előírt oltás.

Ünnepek

 • Május 17.: az alkotmány napja
 • Június 23.: Szent Iván éj

Hasznos címek, telefonszámok

Konzuli hivatal, Oslo

 • Cím:SophusLiesgt. 3. 0244 Oslo
 • Tel: 22-55-24-18, 22-44-88-17, 22-43-89-60
 • Fax: 22-44-76-93
 • E-mail: mission.osl@mfa.gov.hu

Nagykövetség, Oslo

 • Cím: SophusLiesgt. 3. 0244 Oslo
 • Tel: 22-55-24-18, 22-44-88-17, 22-43-89-60
 • Fax: 22-44-76-93
 • E-mail: mission.osl@mfa.gov.hu; huembosl@online.no

 • Előhívó: 00 47
 • Sürgősségi esetek: 112
 • Osloi rendőrfőkapitányság: 02800
 • Mentők: 113
 • Oslo orvosi ügyelet telefonszám: +47-22-93-22-93
 • Tűzoltóság: 110

Közbiztonság

Norvégiában jó a közbiztonság. Az utazóknak ajánlatos mégis fokozottan ügyelniük úti okmányaikra és értéktárgyaikra, különösen a nyári szezon idején a turisták által közkedvelt látogatóhelyeken, bevásárlóközpontokban, szállodákban, szórakozóhelyeken.

Nyitva tartás

Bankok: Hétköznaponként 08.00-16:30 óra között tartanak nyitva.
Irodák: Hétköznaponként 08.00-16.00 óra között.
Üzletek:09:00-tól 18:00-ig, hétköznapokon. Szombaton általában csak délelőtt tartanak nyitva, 13:00-ig, vasárnap szinte minden zárva tart.

Norvégiai desztinációk

Spitzbergák
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!