Találatok szűrése (2)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezető
Az elfeledett gyöngyszemként Oroszország és Skandinávia közé ékelődött, stratégiai jelentőséggel bíró volt szovjet tagköztársaság a függetlenség elnyerése óta viharos változásokon ment át. Különösen az internet és a mobiltelefónia forradalma gyakorolt földrengésszerű hatást az országra. Napjainkban a modern technológia része a természethez szorosan kötődő emberek életének.

 

Időjárás
Az éghajlat mérsékelten kontinentális. Májustól egészen szeptemberig kellemes az időjárás, nyáron hosszúak a nappalok (akár 19 óra), de a többi hónap kellemetlenül hideg, télen nem ritka a -20-25°C sem. Gyakran esik az eső, erre egész évben számítani lehet.

Közlekedés
Észtország tömegközlekedése jól átgondolt, remekül használható, a menetrendek pontosak. 2013-tól a tallini lakosok ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket, de ez a turistákra nem vonatkozik. Szintén 2013-ban váltotta fel a papír alapú jegy- és bérletrendszer az elektronikus változat. Ehhez szükséges egy e-kártya, amelyet postákon, a Selver, a Maxima és a Prizma nevű üzletekben lehet kiváltani letéti díj ellenében (2 euro), és ezeken a helyeken lehet rá pénzt is feltölteni. Az e-kártyát egyszerre maximálisan 6 személy használhatja és minden utazást a felszálláskor regisztrálni kell a járművekben elhelyezett készülék segítségével. Az 1 óráig érvényes jegyek díja 1,1 euró, a napijegyek díja 4 euró, a 3 napos jegyek ára 6 euró, valamint a hetijegyek 7 euróba kerülnek. A rendszer automatikusan a legkedvezőbb díjszabással számol, ha több utazást regisztrál ugyanaz a személy egy bizonyos időszakon belül. Egyszeri utazásra feljogosító jegy vásárolható a járművezetőtől 1,6 euróért.

Észtországban az autópálya hálózat jelenleg nem kiépített, de a főútvonalak jól használhatóak. December 1.-től március 1.-ig téli vagy szöges gumi használata kötelező. Sötétedés után mindenkinek - turistáknak is- kötelező a ruházaton láthatósági prizmát viselni. Amennyiben a ruházaton nincsen ilyen jel felvarrva, minden élelmiszerbolt kasszájánál vásárolható egy fényvisszaverő kis korong, melyet egy zsinórral a kabátra erősíthetünk. A láthatósági jel viselését a rendőrség ellenőrizheti, és a hiányát büntetheti.

Egészségügy
A közegészségügyi helyzet jónak mondható, az orvosi ellátás színvonala kielégítő, kötelezően előírt védőoltások nincsenek. Orvosi vizsgálat esetén vizitdíjat kell fizetnünk. A csapvíz mindenhol iható.

Ünnepek

 • Január 1.:  Újév napja (munkaszüneti nap)
 • Január 6.: Vízkereszt
 • Február 24.:  A függetlenség 1918-as kikiáltásának napja
 • Nagypéntek
 • Húsvét vasárnap és hétfő
 • Május 1.: A munka ünnepe, Majális
 • Pünkösdvasárnap
 • Június 23.: A Győzelem Napja (munkaszüneti nap)
 • Június 24.: Nyárközép, Szent Iván napja (Jaanipäev)
 • Augusztus 20.: Az észt függetlenség 1991-es helyreállításának napja (munkaszüneti nap)
 • November 16.: A Szovjetuniótól való szuverenitás kinyilvánításának napja (1988)
 • December 25.-26. Karácsony


Közbiztonság

Észtország közbiztonsága kielégítőnek mondható, ha betartjuk az alapvető biztonsági szabályokat, elővigyázatosak vagyunk a turisták által közkedvelt és zsúfolt helyeken, akkor nem érhet minket atrocitás. A főváros forgalmasabb részein táblák is figyelmeztetnek minket a zsebtolvajok jelenlétére.

Észtországi utazás

Hasznos címek, telefonszámok

Nagykövetség: Tallin, 10127, Narva mnt. 122.
Előhívó: (00)-(372)
Telefon: 605-1880, 605-1882
Ügyelet: 00-372-516-93-67
Fax: 605-4088
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Haupt Erik
E-mail: mission.tal@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/tallinn

Központi segélyhívó (mentő, rendőrség, tűzoltók): 112

Nyitvatartások
Információs iroda Tallinban: 20:00-ig

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!